fråga

Fråga: Vad är de bästa prisvärda (men högstatus) vinen?

Anonim

I vår råds kolumn, Ask , tar vi dina mest brinnande shoppingfrågor och skurar vänner, ringer upp experter och drar ur personlig erfarenhet för att svara på dem. Som alltid, snälla kommentera med en egen - vi är här för att hjälpa.

Fråga: Vad är några rimliga viner som inte kommer att bryta banken, men får mig att se ut som jag vet vad jag gör ">

För heltäckande svar kom jag fram till fem sommelier.

Thomas Pastuszak, vinregissör, ​​NoMad

Domaine de la Pépière Muscadet Les Gras Moutons 2016

"Det är vanligt att folk pratar om kända eller etablerade regioner eller regioner som har klyftan, som Napa Valley eller Bordeaux. Men om du vill ha en wow-faktor och visa att du befinner dig i vinplatsen och upptäcker nya ställen, kan du få stort värde på viner från mindre kända platser. Att nämna druvets namn, även känt som sort, kommer också att hjälpa människor att tro att du vet vad du gör. I Frankrike finns det en cool klimatregion kallad Loire Valley som är trendig nu bland vinfolk. Det kommer ut ur Bordeauxs skuggor. Sommeliers geek ut om dem, men de är också prisvärda. En stor producent, Domain de la Pépière, gör några av de mest fantastiska Muscadet. "

Domaine Huet Vouvray Demi-Sec Haut Lieu 2016

"Och Huet gör en mycket känd och anmärkningsvärd Chenin Blanc."

Olga Raffault Les Picasses 2013

"Motparten i form av röd är Cabernet Franc, som är mest framträdande i Loiredalen. De gör rött vin som en elegant Pinot Noir. Det är inte lika mörkt och rikt, men det är nuanserat. En producent jag älskar är Olga Raffault. "

Joe Robitaille, sommelier, Bar Boulud

Domaine Zafeirakis Limniona 2014

"Detta är en läcker grekisk röd vuxen i skuggan av Mount Olympus nära Egeiska havet i Thessalien. En inhemsk druva med likheter med Syrah och Sangiovese, jag älskar det här vinets vilda och brambly natur och den lockande körsbärsfrukten. Winemaker Christos Zafeirakis går också organiskt och levererar verkligen oöverträffat värde för sina viner. Vi häller ofta detta vin vid glaset på Boulud Sud. "

Erin Ordway, chef sommelier, Del Frisco's Grille, Rockefeller Center

Txakoli Txomin Etxaniz Rose 2015

"Detta. Är. A. Mouthful. Det här vinet från den baskiska regionen i Spanien är skarpt och lätt med en liten bristning. Den som själv kan uttala detta automatiskt ser ut som ett proffs. För posten är det uttalat cho-min / ech-aniss / chock-o-lee-nah. Det kan vara vår lilla hemlighet. "

Jenni Guizio, vinregissör, ​​Maialino

Montevertine Pian del Ciampolo 2015

"En väg är att gå med klassikerna, men viner från stora, ikoniska producenter som växer druvor i stora terroirer kan komma med stora stora prislappar. Vanligtvis tillverkar dessa samma producenter "andra" viner än deras flaggskeppsflaskor. Denna legendariska fastighet i Radda in Chianti är mest känd för den berömda Le Pergole Torte-flaskan - en av de renaste och mest ynkliga uttrycken av Sangiovese-druvan. Pian del Ciampolo är "entry level" -vinet som kommer från frukt som kommer från samma vingårdar som Le Pergole Torte. Detta är en möjlighet att uppleva Montevertine-frukt och stil utan att behöva vänta, och till en bråkdel av priset. "

Andrea Morris, dryckedirektör, som ännu ej uppenbarad restaurang Danny Meyer

Guido Marsella Fiano di Avellino DOCG Fiano 2013

"När jag handlar för värdeviner som fortfarande kommer att sticka ut, letar jag efter en av två saker: antingen en högkvalitativ producent från en off-the-beaten-path region eller en inträdesflaska från en bra producent . Några av mina favoriter just nu inkluderar Fiano, som är en vit druv från Campania, och det är för närvarande i den söta fläcken att vara på uppgång när det gäller kvalitet och popularitet, men inte dyr än. Hans Fiano visar på allt detta druvbete kan göra: medium kropp och god munkänsla, följt av uppfriskande syra, med den mest spännande rökigheten på mål. Vem som helst som tycker om italienskt vitt vin är alla vattna Pinot Grigio, det här vinet är ett stort väckarklocka. "

Domaine de Montbourgeau Crémant du Jura

"En crémant är ett mousserande vin tillverkat på samma sätt som Champagne, men i en annan region i Frankrike. Dessa tenderar att leverera mycket pengar för pengarna över hela linjen, men jag är särskilt förtjust i Montbourgeaus Crémant eftersom det är 100 procent Chardonnay (en av Champagne druvor) och spenderar minst 18 månader på läsningen, vilket är dubbla åldrande tiden för de flesta kremer, vilket ger den extra struktur och komplexitet. Det är också bentorkat och bra med eller utan mat och etiketten är speciellt klumpig med en stor röd stjärna, så det är bra att ta med till hemma och semestermiddagar, men det är också perfekt att bara dricka som du skulle ha något annat vin med din takeout pad Thai. "