fråga

Fråga: Var kan jag få den gula potten från salt, fett, syra, värme?

Anonim

Den gula potten, i aktion.

I vår råds kolumn, Ask , tar vi dina mest brinnande shoppingfrågor och skurar vänner, ringer upp experter och drar ur personlig erfarenhet för att svara på dem. Som alltid, snälla kommentera med en egen - vi är här för att hjälpa.

Fråga : Var kan jag få den gula potten som Samin använder i Salt, Fett, Syra, Värme ">

Samin Nosrat är en Berkeley-baserad kock och författare som skrev en kokbok förra året kallad Salt, Fett, Syra, Värme, där hon bröt ner var och en av de fyra grundläggande ingredienserna i matlagningen. Boken var en hit och vann ett James Beard Award, och det utvecklades till en fyrdelad mini-serie på Netflix. Utställningen är en del travelogue, i kockens bordsfilm, och en del faktiskt användbar matlagning, med echos av Julia Child och Alton Brown. Och även om jag drömde över resebilden från Japan och Mexiko och till och med Berkeley, är scenerna i Nosrat i köket till mig hjärtat av salt, fett, syra, värme eftersom de är stunder när grundläggande kunskaper om ingredienser, lärt sig i dessa avlägsna platser, blir praktisk teknik som alla kan använda i sina egna kök.

Men jag skulle ljuga om jag inte erkände att mycket av mitt intresse för matlagningsscenerna härrör från att Nosrats kök är vackert, med slaktarens block på till synes varje yta och en till synes regnbåge av emaljerade gjutjärnspottar redo att gå. Det är där i sitt kök att vi först märker den gula potten, i det andra avsnittet "Salt". Det sitter på en öppen flamma, fylld med kokande vatten, i vilket fyra spegla bruna ägg försiktigt tappas. Det dyker upp igen i samma episod, samtidigt som man kokar kombu för dashi och gör sitt sista utseende i fjärde avsnittet "Heat" när Nosrat gör bönor till sin vän och illustratör Wendy MacNaughton.

En närbild av den gula potten, från det andra avsnittet "Salt".

Krukan ser nästan ut som en dyrbar design-y-sak, med spindelhandtag som ser ut att de kan snäppa av, men titta lite längre, och du märker att det faktiskt är gjord av emaljat gjutjärn, med marker längs fälgen som bevisa dess nytta och uthållighet. Dess något fläckiga kropp kontrasterar med mer välkända, perfekt runda holländska ugnar från franska märken Le Creuset eller Staub, med raka upp och ner sidor.

Det är en Kobenstyle gryta pott från Dansk, ett amerikanskt köksvarumärke som var en pionjär av skandinavisk design i efterkrigstid Amerika. Först introducerades i mitten av 1950-talet bleknade dessa danska designade krukor till slut i dunkelhet, förutom en handfull samlare. Men 2012 återupplivade Lenox, det företag som nu äger Dansk, varumärket och började göra Kobenstyle köksredskap igen.

Dansk Kobenstyle Chili Red Casserole, 4-Quart

Jag nådde ut till Netflix och en PR-representant för showen kunde bekräfta med Nosrat att den gula potten faktiskt är en fyra-kvarts Dansk Kobenstyle emaljerad gjutjärnskål. Det visar sig att Nosrat har fått tillräckligt med dessa frågor om hennes redskap att hon har skapat en shoppingguide på sin hemsida med de flesta av de föremål som hon använder i köket i serien och för vad det är värt är den Kobenstyle Dutch ugnen inte listad. Jag var dock pekad på denna Amazon listning för fyra-quart Kobenstyle gryta potten i rött.

Dansk Kobenstyle Vit Gryta, 4-Quart

Den är också tillgänglig i vit på Amazon, om än för ungefär $ 10 mer än den röda.

Dansk Kobenstyle Gryta Potten Med Lock I Turkos, 4-Quart

Hoppa över till Anthropologie, och du kan hitta fyra-quart Dansk Kobenstyle gryta i en snygg turkos.

Dansk Kobenstyle 4-Quart Gryta Skålen i Blå

Och på Bed Bath & Beyond ser du det i en mer dämpad marinblå.

Och även om de här Dansk Kobenstyle-grytorna är vackra, jag på jakt efter en gul Dansk Kobenstyle-gryta, precis som Nosrat, inte en alternativ alternativ. Så gick jag ut till Lenox, den nuvarande målvakten i Kobenstyle, och det visar sig att gula Kobenstyle-krukor inte är tillgängliga för tillfället. Färgen har inte nödvändigtvis upphört, men den kundservice-representant jag mailade berättade för mig, "Vi har inget specifikt datum när vi kommer att ta emot dem."

Dansk 10 "holländsk ugn (inget lock)

Det betyder att hitta en gul Kobenstyle-gryta som matchar Nosrat, du måste gå i vintage. (Och när jag följde upp sin rep kunde hon bekräfta att den här gula potten i själva verket är vintage, köpt på eBay.) Lyckligtvis kan emaljerat gjutjärn vara mycket länge och det finns många alternativ på Etsy, även om vissa är i något bättre skick än andra. Den här gula Kobenstyle holländska ugnen är till exempel i ganska bra form, men det saknas det distinkt locket.

Många 2 Vintage Kobenstyle Dansk Mid-Century Modern Gul Emalj Holländsk Ugn

Denna uppsättning av två Kobenstyle-grytor är dock rätt och mycket, med tanke på att du kan få en ny Kobenstyle för ungefär samma pris på Amazon.