rekommenderas av experter

Hur man blir av med och förebygger ärr, enligt hudläkare

Anonim

Vi har pratat om hur man kämpar mot akne ärr innan, men vad händer om du har att göra med mer allvarlig ärr från, säg kirurgi eller sår? "Dr Cybele Fishman, en styrelsecertig dermatolog och assistent klinisk professor i dermatologi vid Mount Sinai Hospital. "Det är resultatet av att inflammatoriska celler kommer in för att sluta blöda, förhindra infektion och lägga ner nytt kollagen för att" stänga "såret."

Och medan ärr ibland är en oundviklig del av läkning, finns det saker du kan göra för att minimera - om inte eliminera - effekterna. "Målet är att behandla sår tidigt och väl för att förhindra bildandet av ett hypertrofiskt ärr, vilket är ett upphöjt ärr som förblir inom sårets gränser", säger dr Anita Cela, en hudläkare som specialiserat sig på kosmetisk dermatologi. För att lära oss om de bästa sätten att hantera dessa ärr talade vi till fyra dermatologer: Fishman; cela; Dr Evan Rieder, en styrelsecertifierad hudläkare och fakultetsmedlem i Ronald O. Perelman Department of Dermatology vid NYU Langone (han är också styrelsecertifierad inom psykiatrin); och Dr. Jennifer Chwalek, som praktiserar med Union Square Laser Dermatology. Nedan följer deras råd för de mest effektiva överkroppsprodukterna för hur man kan bli av ärr, plus hur man förhindrar att de bildas i första hand.

Håll det hydratiserat

Aquaphor Healing Ointment

Första försvaret är att hålla såret rent, fuktigt och täckt under de tidiga timmarna, dagarna och veckorna - innan du börjar använda en ärrbehandling. "Du vill hålla såret hydratiserat med något som Aquaphor, eftersom det främjar snabbare helande", säger Chwalek. Det är en myt att du vill suga ut såret och låt det torka, för det kommer att bilda en scab som kan orsaka mer ärrbildning och ta längre tid att läka. Du kan lägga till ett bandage för extra skydd.

Håll den skyddad mot solen

EltaMD UV Clear Broad-Spectrum SPF 46

Det är också viktigt att skydda såret från solen. "Solen är din fiende och kommer att hindra god sårläkning och förvärra ärret, " säger Fishman. Rieder håller med om att "någon form av exponering kommer att göra ärrmörkretsen". Rieder rekommenderar solskyddsmedel med fysiska blockeringsmedel, eller sådana som innehåller aktiva mineralämnen ingredienser, som zink och titan. Cela rekommenderar produkter från EltaMD, som råkar vara en Strat fave.

TIZO3 Ansiktsmineral solskyddsmedel Tonad SPF 40

Cela gillar också Tizo, vilket rekommenderades i Strat-författaren Lori Keongs artikel om hur man blir av med kroppsakne.

Silikonplåt och fläckar

ScarAway Silicone Scar Sheets

En vecka eller två efter en skada eller ett kirurgiskt snitt är den perfekta tiden att börja behandla ärret, och alla fyra läkare rekommenderar användning av silikonbaserade plåster (eller folier) och geler, vilket är mer effektivt än populärt lök-extrakt- baserade produkter som Mederma. Även om det inte finns några definitiva medicinska studier som visar att silikon fungerar bäst, säger hudläkare att vi har sagt att det finns studier och andra bevis som visar att applicering av silikonprodukter på daglig basis hjälper ärr att mogna på lämpligt sätt och minimerar kosmetisk skada. Chwalek, Cela och Fishman rekommenderar alla ScarAway, som kommer i lakan samt en gel. Byt arket en gång om dagen och håll den vid två till tre månader, eller till och med längre, beroende på sårets allvar. ScarAway kan också bidra till att minimera utseendet på gamla ärr.

ScarAway Silicone Sheets för C-sektioner

Fishman gillar ScarAway eftersom det också kommer i remsor som är längden och bredden av den genomsnittliga C-sektionen ärr, vilket gör den bekväm att använda. "Varje kvinna som har en C-sektion ska använda silikonplattor, enligt min mening", rekommenderar Fishman, eftersom de ärr har en hög grad av att bli hypertrofisk (uppvuxen och ofta röd i färg).

Silikonbaserade geler

KeloCote Advanced Formula Scar Gel

Cela och Chwalek rekommenderar även Kelo-cote, en silikon gel som bildar en skyddande barriär över ärret. För bästa resultat ska det appliceras på såret efter att det har läkt två gånger till flera gånger om dagen i två till tre månader.

BioCorneum Advance Scar behandling med SPF 30

En annan gelprodukt Cela och Chwalek rekommenderar är Biocorneum, som har den extra fördelen att SPF 30 innehåller skydd som skyddar mot solen för att förhindra missfärgning och rodnad i både gamla och nya ärr.

NewGel + E Advanced Silicone Gel för ärr

Avrunda listan är NewGel, som kan hjälpa gamla ärr, och Prosil, en på-gång glidande silikonpinne för enkel applikation, båda rekommenderas av Cela.

Pro-Sil Silikonstavar för ärr