provningstestning

Strat Face-Off: Är den nya Instant Pot Blender bättre än en Vitamix?

Anonim

Gör dig redo att göra en varm soppa.

På samma sätt som Kleenex har kommit att hänvisa till alla vävnader eller Ziploc menas alla återförslutningsbara plastpåse, blir vissa märken synonymt med den sak de gör (utan tvekan) bättre än någon annan. För blandare, det är Vitamix, och även om de är anmärkningsvärt dyra, är Vitamix-blandare kraftfulla och älskade av kockar och professionella kockar. Så när Instant Pot, det kanadensiska företaget som är mest känt för sin culty elektriska tryckkokare med över 28 000 recensioner på Amazon, kom ut med Instant Pot Ace 60 blender för bara $ 99 - vilket för tillfället bara kan hämtas på Walmart - det var svårt att inte undra på hur det skulle stackas upp.

På papper tycks funktionerna i Instant Pot Ace-bländaren blåsa Vitamix Ascent-serien, märkets nyaste och mest högteknologiska linje, ur vattnet. Ascent 2500, som kostar $ 500 på Amazon, har tre smarta program; Essen har åtta. Ascenten har en plastbehållare, medan essen är tungt glas. Instant Pot Ace har till och med ett dolt värmeelement som också kan laga råa grönsaker innan de renas (ingen Vitamix gör det). Denna funktion är varför mixern är kallad "Multiuse Cooking and Beverage Blender", inte bara en mixer.

Så om Instant Pot Blender hävdar att göra allt för bara $ 99, varför skulle någon betala $ 500 för en Vitamix ">

Nötmjölk

Nötmjölk är lätt att göra, men det kräver en bra mixer, så det verkade som ett bra ställe att börja prova. Dessutom har Instant Pot Ace program för flera typer mjölkfri mjölk, inklusive nötmjölk, havremjölk, rismjölk och sojamjölk - och jag ville prova minst ett av de åtta programmen för att se hur väl de ringdes in. Så efter att ha blöt två koppar råa, osaltade cashewnötter i vatten över natten, lägger jag hälften av nötterna i varje bländares behållare, tillsammans med fyra koppar vatten och en nypa salt.

Och även med alla prep kunde det inte ha varit en enklare process att göra cashewnjölk i Ace. Allt jag gjorde var att trycka på knappen för programmet "Nut / Oat Milk", och mixern började churning. Fyra minuter och 36 sekunder senare stoppade det, och jag hade nötkött mjölk, redo att spänna. Den resulterande cashewnjölken var lite skummig och ljummen, troligen på grund av den långa blandningen, men jag tyckte det var ganska bra men inte bra, vilket var en besvikelse, eftersom jag hade följt Instant Pots instruktioner ganska nära och använt det specifika programmet.

Sedan smakade jag cashewnjölken som jag gjorde i Vitamix. På denna mixer finns det inget nöt-mjölkprogram, så jag var tvungen att babysit nöt-och-vattenblandningen medan den blandades; Det innebar att det var en lite mer arbetsintensiv process än att trycka på en knapp. Men resultaten var definitivt värda extra ansträngning, och eftersom Ascenten är så kraftfull, behövde jag bara blanda i en minut. (När du manuellt blandar upp Ascenten dyker upp en digital timer för att hålla reda på hur länge den har kört, vilket är en bra funktion för att förhindra överblandning och för att säkerställa repeterbara resultat.) Eftersom esset tog över fyra minuter att churn upp lite nötkött mjölk, trodde jag bara en minut på Vitamix kanske inte tillräckligt länge, men jag hade fel. Den spända cashewnjölken från Vitamix var jämn, välkombinerad och krämig snarare än skummig. Den bästa delen? Det var fortfarande kallt, eftersom det knappt hade blivit blandat; det innebar också att jag kunde använda den omedelbart i mitt nästa test.

Cashew mjölk från Instant Pot Ace till vänster och från Vitamix till höger.

Jag antar att om jag verkligen ville ha kall nötmjölk från Instant Pot-blandaren, kunde jag bara ha lagt de blötkade cashewnötterna i behållaren och lätt pulserad med vatten tills jag hade rätt konsistens men de manuella inställningarna är mycket enklare att manipulera på Vitamix, som använder en ratt för att justera strömmen, än Instant Pot, som har svåra att hitta, små, svarta knappar som anger låg, medium och hög. Och i slutet av dagen, det faktum att den mycket publicerade, förprogrammerade inställningen för nötmjölk på Instant Pot blender inte gav den bättre smakande nötmjölken gör det till en vinst för Vitamix.

smoothies

Mitt smoothie recept för detta test var visserligen äckligt. Det var en kopp den nyskapade cashewnjölken från Vitamix, tre stalkar, en matsked crunchy jordnötssmör, en frusen banan och om en kopp frusna bär. Men jag letade inte efter smak; Jag ville ha textur eftersom alla dessa smoothie-ingredienser är notoriskt svåra att blanda. Kale kan vara strängt, speciellt om du inkluderar stenglarna (som jag gjorde) och frysta bär kan lämna frön. Plus, både Ace och Vitamix har smoothie-program, så det verkade som en enkel head-to-head-tävling.

Den mindre slående Instant Pot-blandad smoothie till vänster och Vitamix-blandad smoothie till höger.

Essens förinställda smoothieprogram tog bara en minut och 38 sekunder, medan Ascenten varade i bara 50 sekunder, och om du bara tittar på de resulterande smoothiesna, ser essen mycket smakligare ut, med en hälsosam lila nyans än Ascent's grimbruna . Men jag tror att skillnaden i färg är att Ascent gjorde ett bättre jobb att blanda alla ingredienser i en enda, konsekvent vätska. Vitamix Ascenten gjorde en smoothie som var i själva verket slät, medan smoothie från Instant Pot Ace var gritty, från både kale och bärfrön. Varken smoothie smakade allt så bra, men för den raka blandbarheten var jag tvungen att ge den till Vitamix igen.

Varm soppa

Om du verkligen vill förstå skillnaden mellan Instant Pot Ace blender och en Vitamix, se inte längre än hot-soup-funktionen. Azen gör varm soppa med sitt inre värmeelement; Det döljs inuti glasskärmens botten och det kan värma ingredienserna inuti så att de lagar mat eller ångas innan de får puréed. Vitamix Ascent 2500 har även en het-soppfunktion, men det är beroende av bladens friktion för att värma upp den aktuella soppen. Med andra ord roterar Vitamix blad så snabbt och med sådan kraft att rörelsen är tillräcklig för att göra rumstemperatur grönsaker heta, inget doldt värmeelement krävs

Så jag bestämde mig för att göra butternut-squash soppa. I varje mixer sätter jag två koppar köttbuljong; ett pund av avfrostade butternut-squash-kuber; en hel rostad lök, halverad och flera klyftor av rostad vitlök. När jag fick lägga till alla ingredienserna var de vid rumstemperatur, så jag tänkte att det skulle vara ett bra sätt att se hur bra värmeelementen fungerade.

Den slutliga temperaturen på butternut-squash-soppen i Instant Pot Ace.

Jag började med Instant Pot eftersom att göra soppa i den här dåliga pojken tar lång tid. Det beror på att före det att essen börjar tänkas blanda ingredienserna, måste värmeelementet komma upp till temperaturen. Jag förlorade spår av hur länge den här föruppvärmningsprocessen tog och gick några gånger bort, men jag körde en gång i taget tillbaka när knivarna lurade lätt, agiterade ingredienserna säkert, men gjorde mig orolig för att något stod fast. Det var inte förrän maskinen gick upp till 100 grader Celsius (jag kunde inte räkna ut hur man ställer temperaturen i Fahrenheit men det är 212 grader Fahrenheit - vattenkokpunkten) att det ens började timern - i 22 minuter och 44 sekunder. Och för det mesta av tiden stod ingredienserna bara i glasbehållaren, med buljongen så varm att den bubblades upp längs sidorna. Det var bara under de sista tre minuterna av programmet att knivarna började sörja på allvar, men den resulterande soppen var krämig och tjock och varm och kom in på 211 grader Fahrenheit enligt min favorittermometer. Det var nästan för varmt att äta (och behöll fortfarande värme när jag tog det till kontoret över två timmar senare), men biterna som jag kunde ta smakade gott.

Vitamix tog dock bara fem minuter och 45 sekunder för att blanda ingredienserna i en puréed soppa, men det var högt fem minuter och 45 sekunder. Om Instant Pot Ace purred, bröt den här tingen. Men när jag tog behållaren ur basen och tog bort locket var jag chockad att se ånga som kom ut. Temperaturen hade nått 126 grader Fahrenheit, som är ljummet för soppa, men imponerande för en mixer utan något värmeelement. Men blandningen var lite skummigare än vad jag skulle vilja ha en puréed soppa, så jag var tvungen att ge den till Instant Pot Ace för att göra soppa med en krämigare konsistens - men det väntade spelet var frustrerande.

Slutgiltiga tankar

Instant Pot Ace 60 Cooking Blender

För en mixer som kostar bara 99 kronor är Instant Pot Ace en imponerande redskap. Trots att jag ursprungligen var skeptisk till det dolda värmeelementets funktionalitet, minskade de butternut-squash-sopp som jag gjorde långt över förväntningarna, och jag skulle vara nyfiken på att lära mig att laga mat i mixern själv. De kalla blandningsprogrammen jag testade var lika solida och jag gillade särskilt att jag kunde låta bländaren springa utan övervakning, gå bort för att städa upp eller borsta tänderna medan min nötkött mjölkte runt. Det fanns några problem med grittiness, särskilt i mitt smoothie-test, men det har mycket kraft för en $ 99 blender, säkert mer än någon annan jämförbar pris blender jag någonsin har provat.

Vitamix Ascent A2500 Blender, Skiffer

Men när du lär dig insatserna från Instant Pot Ace blenderen lär du dig bara hur man använder den här ena redskapet. För alla sina olika program - ingen av dem är justerbara - Instant Pot Ace har bara tre manuell hastighet, så pulserar något lite längre, till din smak eller stoppar ett program kort är lite irriterande. Vitamix Ascent 2500, å andra sidan, har tio hastigheter, och du kan enkelt växla mellan dem medan du använder mixern med vridning av en ratt. Det ger dig mångsidighet när du lagar mat, eftersom du inte har fastnat på de förinställda programmen (även om de är där om du vill ha dem, och de fungerar bra). Det finns också andra små designfunktioner som gör Vitamix lite enklare att hantera; Ace-glasbehållaren är dock stilig och lite hårdare än den lite större plast Vitamix-en.

Poängen

Ja, Ascent 2500 är $ 500, vilket är bestämt inte ett bra köp, men när du köper en Vitamix får du en högpresterande mixer som verkligen hanterar alla uppgifter du kastar på den, inte bara de som är programmerade att göra . Om du letar efter en mixer som kommer att göra jobbet för dig, med utvalda program som mest fungerar bra eller om du är på en budget och inte vill spendera mer än $ 100 på en köksapparat, då är Instant Pot Ace ett helt solidt val.